Lungă și pe-a doua

Lungă și pe-a doua

Cândva demult, „într-o altă viață”, am fost stelist. Am încetat însa să mai urmăresc fotbalul românesc din anii ’90, de când Steaua a devenit FC Becali, de când fotbalul românesc a devenit Liga Mitică și Federatia Nea Sandu. Un malaxor de meciuri trucate pentru pariuri si pentru creat cote artificale pentru a revinde jucători.

În urmă cu vreo lună am dat peste un interviu al lui Hagi din toamna trecută. M-a impresionat. În vorbe deloc sofisticate – de care mulți au ales să râdă – Hagi a surprins cu o inegalabilă profunzime esența rătăcelii românești din ultimile trei decenii. „Lungă și pe-a doua” este exact ceea ce face România în ultimii douăzeci și șapte de ani. „Lungă și pe-a doua”, acest „Mircea, fă-te că lucrezi”, adică acțiunea haotică și fără scop, doar de dragul de-a spune ca n-am stat degeaba, aplicând soluții ușoare și pregândite, dar pe care tocmai lispa de scop și de plan concret de a ajunge la rezultat le conduce la eșec, este omniprezent in Romania de astăzi. Suntem întorși la forma fără fond, la lipsa de curaj și de creativitate. Asta dacă am fost vreodată cu adevărat plecați de acolo. „Lungă și pe-a doua” își are astăzi un corespondent în fiecare domeniu național din România. În construcția de infrastructură el se numește „orizontal si perpendicular”. Inginerii stiu de ce. „Treziți-vă, fraților!” spune Hagi…

Iar toate se traduc cel mai trist în LIPSA DE REZULTATE! Și spune Hagi vorbă mare: „Voi ne-ați respectat și ne-ați iubit pentru că am câștigat meciuri.[…] Când nu caștigi, taci din gură”. Exact asta este lectia pe care trebuie să o-nvețe România. Că până când ai rezultate, TACI! TACI ȘI MUNCESTI SA CÂȘTIGI! Nu te dai strămoșul Europei, nu dai vina pe ceilalți pentru eșecurile tale. Și nu, nu te dai popor minunat și ăl mai deștept din galaxie, dar veșnic ghinionist. Nu, nu „te-a furat arbitrul”, ci ai jucat prost. Acolo este buba de mentalitate 100% românească, cea care ține țara într-un nesfârșit lanț de eșecuri. Iar Hagi o surprinde magistral.

Astăzi echipa lui Hagi a câștigat campionatul, iar interviul lui Hagi din noiembrie anul trecut prinde astăzi altă dimensiune. Căci Hagi a câțștigat azi după ce ANI de zile A TĂCUT. A PORNIT DE LA ZERO, A TĂCUT și A FĂCUT. Valoarea a învins, dar nu singură, nu peste noapte. Cu MUNCĂ, cu PLAN, cu TENACITATE, cu RĂBDARE. Căci dacă un rezultat vine peste noapte, tot peste noapte se și duce. „Ce e val, ca valul trece” spunea Eminescu, poetul național pe care mulți îl proslăvesc, fără însă să-l înțeleagă. Și fără să știe că dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, ar fi fost pricipalul lor critic. „Laudele lor, desigur, m-ar mâhni peste măsură”.

Românii știu sa muncească, chiar foarte bine. Dar planul, tenacitatea și consecvența întru muncă și plan lipsesc ca valori naționale. Nu știu dacă schimbarea de mentalitate colectivă va veni din fotbal. Dar sigur mă bucur să văd că în sfârșit VALOAREA, PLANUL, TENACITATEA și RĂBDAREA înving în România.

Cred că de astazi am să țin cu Viitorul.

BRAVO HAGI! BRAVO VIITORUL!

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. myshsi

    Felcitari stimate domn M.A.CRACIUN pt.comentariul deosebit de ..plin de seva si realism,despre caracterul unui mare fotbalist precum Gheorghe HAGI! P.S.:Intr-adevar,valoarea,planul,tenacitatea si rabdarea”pot invinge,dar cu conditia de a dispune si de ,,mijloace de exprimare[BANI!!!,BANI SI IARASI BANI!]Sunt simpatizant ,,din nastere al STELEI[..CE, FCSB? niste …initiale acolo, care sunt ,,criptate” de o anumita doza de obezitate a unora, contrapusa unei ingamfari anumite,a altora;cine va pierde din asta?Pana la urma ,tot cei care n-au masura in asi manifesta …orgoliile!],dar sincer imi doream sa castige,, VIITORUL” PT CA DA ACEASTA ECHIPA SI CEI DIN JURUL EI ,POT REPREZENTA VIITORUL FOTBALULUI ROMANESC!FELICITARI dar si multumiri pt fotbalul practicat de catre tinerii fotbalisti si ,,indus” de catre Hagi echipei VIITORUL.La Mai Multe Campionate si La…mai mare in Liga Campionilor!

Comments are closed.